New York Times: rușii au distrus 5 din cele 31 de tancuri de luptă americane M1 Abrams

22 Apr 2024
New York Times: rușii au distrus 5 din cele 31 de tancuri de luptă americane M1 Abrams

Forțele ruse au distrus cinci din cele 31 de tancuri de luptă principale M1 Abrams care au fost livrate Ucrainei de Statele Unite în toamna trecută. Cel puțin alte trei tancuri au fost avariate în acțiune pe front. Mai au tancurile un loc în războiul secolului 21? se întreabă  New York Times.

Pe măsură ce dronele explozive câștigă importanță pe câmpul de luptă, chiar și puternicul tanc american Abrams este din ce în ce mai vulnerabil.

Lupta cu drone din Ucraina, care transformă războiul modern, a început să afecteze unul dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane - tancul - și amenință că va rescrie modul în care va fi folosit în conflictele viitoare.

În ultimele două luni, forțele ruse au scos cinci dintre cele 31 de tancuri M1 Abrams de fabricație americană pe care Pentagonul le-a trimis în Ucraina în toamna trecută, a declarat un înalt oficial american. Cel puțin alte trei au fost avariate moderat de când tancurile au fost trimise pe linia frontului la începutul acestui an, a declarat col. Markus Reisner, un antrenor militar austriac care urmărește îndeaproape modul în care armele sunt folosite – și pierdute – în războiul din Ucraina.

Aceasta este o parte din cele 796 de tancuri de luptă principale ale Ucrainei care au fost distruse, capturate sau abandonate de la începutul războiului în februarie 2022, potrivit Oryx, un site de analiză militară care numără pierderile pe baza dovezilor vizuale. Marea majoritate dintre acestea sunt tancuri din epoca sovietică, rusă sau ucraineană; doar aproximativ 140 dintre cei scoase dinluptă au fost date Ucrainei de către statele NATO. Și Rusia a pierdut până acum peste 2.900 de tancuri, arată datele Oryx, deși Ucraina susține că numărul depășește 7.000.

Tancurile germane Leopard au fost, de asemenea, vizate în Ucraina, cel puțin 30 fiind distruse, spune Oryx. Dar Abrams este văzut pe scară largă drept unul dintre cei mai puternice din lume. Faptul că este mai ușor eliminat de dronele care explodează decât au presupus inițial unii oficiali și experți arată „un alt mod în care conflictul din Ucraina remodelează însăși natura războiului modern”, a declarat Can Kasapoglu, analist al apărării la Institutul Hudson în Washington.

În acest weekend, Camera Reprezentanților SUA este programată să voteze un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include arme defensive necesare cu disperare. Iată de ce este important pentru tancuri.

Un ucigaș de tancuri extrem de precis, cu preț redus

În ciuda puterii lor, tancurile nu sunt impenetrabile și sunt cele mai vulnerabile acolo unde armura lor grea placată este cea mai subțire: în partea de sus, blocul motor din spate și spațiul dintre carenă și turelă. Ani de zile au fost vizate în principal de mine terestre, dispozitive explozive improvizate, grenade propulsate de rachete și rachete ghidate antitanc, cum ar fi sistemele de umăr „shoot and scoot”. Acestea au fost utilizate pe scară largă la începutul războiului din Ucraina, deoarece puteau lovi tancurile de sus și le loveau până la 90% din timp.

Dronele care sunt acum folosite împotriva tancurilor în Ucraina sunt și mai precise. Cunoscute sub numele de drone de vizualizare la persoana întâi sau FPV, acestea sunt echipate cu o cameră care transmite imagini în timp real înapoi către controlerul lor, care le poate direcționa să lovească tancurile în locurile lor cele mai vulnerabile. În mai multe cazuri, FPV-urile au fost trimise pentru a „termina” tancuri care au fost deja avariate de mine sau de rachete antitanc, astfel încât acestea să nu poată fi recuperate de pe câmpul de luptă și reparate, a spus colonelul Reisner.

În funcție de dimensiunea lor și de sofisticarea tehnologică, dronele pot costa chiar și 500 de dolari - o investiție slabă pentru scoaterea din lupta a unui tanc Abrams de 10 milioane de dolari. Iar unele dintre ele pot transporta muniție pentru a spori impactul exploziei lor, a spus colonelul Reisner. Acestea ar putea fi grenade propulsate de rachete, a spus el, sau focoase auto-forjate cunoscute sub numele de penetratoare formate exploziv sau EFP, care au fost utilizate pe scară largă în bombele de pe marginea drumurilor în timpul războiului din Irak. Colonelul Reisner a colectat videoclipuri cu tancuri din Ucraina urmărite de drone sau drone care intră în turelele lor deschise.

„Bine ați venit în secolul 21 – este de necrezut, de fapt”, a spus colonelul Reisner, istoric și fost ofițer de recunoaștere a tancurilor, care supraveghează pregătirea forțelor austriece la Academia Militară Theresian.

Nicio modalitate simplă sau unică de a te apăra

În noiembrie, la câteva săptămâni de la primirea tancurilor Abrams, președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei a spus: „Mi-e greu să spun că ele joacă cel mai important rol pe câmpul de luptă. Numărul lor este foarte mic.”

Unii oficiali și experți cred că comandanții Ucrainei plănuiseră să pastreze tancurile Abrams pentru viitoare operațiuni ofensive anul viitor și s-au opus trimiterii lor în linia frontului, unde riscau să piardă puținele pe care le aveau. În schimb, tancurile au fost desfășurate la începutul acestui an cu Brigada 47 Mecanizată antrenată și echipată de americani, în timp ce Ucraina a căutat, dar nu a reușit să mențină controlul asupra Avdiivka, o fortăreață din zona estică a Donbasului, care a căzut în mâinile trupelor ruse în februarie.

Colonelul Reisner a spus că dronele, care pot include FPV-uri, ar fi putut să scoată tancurile Abrams, deoarece Brigada 47 nu pare să aibă protecția sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi tunurile Gepard autopropulsate, proiectate în Germania, care ajută salvgarda Kievul.

FPV-urile pot fi oprite cu bruiaj care le întrerup conexiunea la pilotul de la distanță. Puștile și chiar plasele simple de pescuit au fost folosite pentru a distruge sau a prinde unele dintre ele pe câmpurile de luptă ale Ucrainei.

„În această etapă, cel mai eficient mijloc folosit pentru a învinge FPV-urile este războiul electronic și diferite tipuri de protecție pasivă”, inclusiv armuri suplimentare și alte tipuri de scuturi pe tancuri, a declarat Michael Kofman, un coleg senior în programul Rusia și Eurasia la Carnegie Endowment for International Peace din Washington. El a spus că înfrângerea FPV-urilor necesită o „abordare personalizată pe câmpul de luptă” și că forțele ucrainene devin din ce în ce mai abile în acest sens.

Însă colonelul Reisner a sugerat că Ucraina era atât de disperată pentru apărarea aeriană, încât priva tancurile de protecția lor completă, trimițând Gepard sau alte arme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, care în mod tradițional s-ar desfășura în primele linii pentru a proteja orașele și infrastructura critică.

O purtătoare de cuvânt a Brigăzii 47 nu a răspuns solicitărilor de comentarii, iar Ministerul Apărării al Ucrainei a refuzat să discute problema. Dar alte trupe ucrainene au spus că au folosit doar rar rachete avansate sol-aer sau alte sisteme de apărare aeriană împotriva FPV-urilor, având în vedere că acele arme sunt de obicei necesare pentru a doborî avioane și elicoptere. Și unii experți s-au îndoit că ar fi eficiente, deoarece dronele sunt prea mici și prea rapide pentru a fi lovite sau captate de radar.

Unele armate testează deja fascicule laser care ar putea distruge dronele în timpul atacului, în esență arzându-le cu energie, a declarat David M. van Weel, secretarul general adjunct al NATO pentru războiul emergent. Astfel de așa-numitele arme cu energie direcționată vor fi probabil mai ieftine și cu o aprovizionare mai mare decât alte tipuri de muniție și ar putea atinge ținte mici precum FPV-urile. Dar, ca și în cazul oricărui război emergent, este doar o chestiune de timp până când se inventează contramăsuri pentru a dezamorsa chiar și laserele cu arme, a spus domnul van Weel într-un interviu de vineri.

Zelensky a implorat în mod repetat Occidentul să trimită mai multe apărări aeriene, despre care oficialii europeni și americani sunt de acord că se numără printre nevoile cele mai urgente ale Ucrainei. Acest lucru s-ar putea întâmpla dupa ce parlamentul SUA a aprobat pachetul de ajutor pe care republicanii l-au blocat timp de șase luni. Alți aliați, în special Germania, încearcă să umple golul, inclusiv în negocierile din această săptămână între diplomați la un summit al Grupului 7 din Italia și miniștrii apărării la reuniunea NATO de vineri.

Deci tancurile sunt învechite?

Colonelul Reisner a spus că inginerii militari au căutat noi modalități de a distruge tancurile atâta timp cât acestea au fost folosite pe câmpul de luptă și că FPV-urile nu au făcut ca Abrams și alte tancuri avansate, cum ar fi German Leopards, să fie învechite în Ucraina.

„Dacă vrei să acaparezi terenul, ai nevoie de un tanc”, a spus colonelul Reisner despre cea mai letală armă din războiul la sol.

Dar el a adăugat că FPV-urile au fost o parte cheie a ceea ce unii analiști credeau că va conduce viitorul război în subteran, cu arme telecomandate care luptă la suprafață. În această circumstanță, soldații ar direcționa sistemele de arme din buncărele subterane din apropiere pentru a se asigura că pot menține liniile de vedere și frecvența radio peste arme.

Astfel de bătălii terestre ar putea pune în mare parte dronele de vizualizare la persoana întâi împotriva vehiculelor terestre fără pilot, a spus colonelul Reisner: „Se vor lupta între ei ca în „Terminator”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră