PIB-ul Rusiei crește mai repede decât cel al Statelor Unite sau al zonei euro, potrivit FMI.

22 Apr 2024
PIB-ul Rusiei crește mai repede decât cel al Statelor Unite sau al zonei euro, potrivit FMI.

Prognoza de creștere a Rusiei pentru 2024 tocmai a fost revizuită din nou în sus de Fondul Monetar Internațional (FMI), care anticipează o revenire de 3,2%. O performanță mult mai optimistă decât cea a marilor puteri, Statele Unite (2,7%), Japonia (0,9%) sau chiar Franța (0,7%), scrie Le Figaro

A fost estimat la doar 1,2% în octombrie anul trecut, apoi la 2,6% în ianuarie. Prognoza de creștere a Rusiei pentru 2024 tocmai a fost revizuită din nou în sus de Fondul Monetar Internațional (FMI), care anticipează acum o revenire de 3,2%. O performanță mult mai optimistă decât cea a marilor puteri, Statele Unite (2,7%), Japonia (0,9%) sau chiar Franța (0,7%). Cu o creștere deja viguroasă de 3,6% în 2023, o revenire după recesiunea din 2022, economia Rusiei rezistă în ciuda ploii de sancțiuni . Această activitate susținută se datorează în mare măsură exploziei comenzilor de arme. Anul trecut, acest sector a crescut cu 30% și 40% mai mult decât nivelul din 2021, potrivit agenției de presă ruse Tass. Iar conform Sipri (Institutul pentru Pace din Stockholm), în 2023, cheltuielile militare ale statului au crescut cu 24%, ajungând la 109 miliarde de dolari (115 miliarde conform estimărilor FMI). În zece ani, au crescut cu 57%.

„Mobilizarea economiei de către stat pentru a sprijini efortul de război are un efect stimulativ asupra activității, atât pe partea ofertei (producție industrială, construcții), cât și pe partea cererii (plăți și compensații pentru militari și familiile acestora) rezumă Julien Vercueil, doctor în științe politice și lector la Inalco. Acestea fiind spuse, în ciuda unui PIB care sfidează cele mai pesimiste previziuni, economia Rusiei este pe un fir. Perspectivele pentru 2024-2025 sunt mai puțin favorabile.

Surplus excepțional

În 2022, în ciuda sancțiunilor petroliere, care aveau drept scop reducerea veniturilor din export ale Moscovei, acestea atinseseră niveluri record. Acest lucru se datorează exploziei prețurilor la energie și capacității Kremlinului de a eluda sancțiunile care încă limitează barilul rusesc la 60 de dolari. India și China au înlocuit în mare măsură clienții europeni prin achiziționarea de 80% până la 90% din exporturile de țiței rusești. O excepție care a făcut posibilă acumularea unui excedent excepțional al balanței de plăți , aproape de „ 250 de miliarde de dolari  (față de 63 de miliarde în medie pe zece ani), analizează Michel Fouquin, economist și consilier al Cepii. Această sumă a limitat recesiunea din 2022 la 1,2% și a finanțat războiul.

Cu toate acestea, în 2023, acest excedent de cont curent a scăzut până la 50 de miliarde de dolari, în timp ce bugetul militar a crescut, determinând creșterea deficitului (în jur de 1% din PIB anul trecut). Sancțiunile cu siguranță nu au deraiat economia rusă, dar au pus-o serios în dificultate. Primele măsuri de răzbunare au destabilizat considerabil sistemul financiar rus”, relatează Julien Vercueil. Plecarile de capital pe care le-au accelerat riscau să golească rezervele Băncii Centrale în câteva săptămâni și să provoace o criză financiară majoră . Moscova a blocat scurgerea impunând controale drastice ale schimburilor.

Un alt aspect al sancțiunilor vizează interzicerea comerțului cu anumite produse sensibile sau produse de uz militar. „ Încă astăzi, după recunoașterea marii majorități a companiilor ruse intervievate, le este mai dificil și mai costisitor să se aprovizioneze cu componente și mașini importate decât înainte de război  , afirmă Julien Vercueil. Potrivit lui, „ putem spune că războiul și sancțiunile au costat Rusia 5 până la 6% din PIB-ul său, sau doi ani de creștere economică. Și vor continua să cântărească în viitor. »

Primele probleme financiare

Pentru că UE și Statele Unite intenționează să zădărnicească încercările Kremlinului de a-și menține economia de război prin redirecționarea comerțului către noi parteneri. Și acum vizează băncile străine. Instituțiile financiare și alte persoane juridice cu sediul în țări terțe facilitează eludarea sancțiunilor occidentale. De exemplu, trei dintre cele mai mari bănci de stat din China au suspendat unele plăți rusești din ianuarie. Unele bănci chineze încep să considere că piața rusă nu merită să-și asume riscul de a cădea sub sancțiunile occidentale, în special cele americane , comentează Julien Vercueil.

Nu sunt singurii care se îndepartează. Potrivit Washington Post, principala bancă de stat din Dubai a închis unele conturi ale oligarhilor ruși și ale comercianților de petrol. Creditorii turci sunt, de asemenea, din ce în ce mai atenți la operațiunile legate de Rusia. Statele Unite au anunțat și băncile austriece.

Aceste prime semne de probleme financiare pentru Kremlin se adaugă la complexitatea dedolarizării plăților sale externe în fața slăbiciunii rublei pe piețele mondiale. Banca Centrală a Rusiei și-a majorat dobânzile pe termen lung la 16%, confruntându-se cu o inflație de peste 7% în 2023. Și această creștere apasă asupra economiei.

Încurajarea plecarii de capital

Provocarea lui Putin este triplă. Astăzi trebuie să finanțeze războiul, să mențină nivelul de trai al populației și să asigure stabilitatea macroeconomică. Cu toate acestea, limitarea inflației necesită o reducere a cheltuielilor publice. Ceea ce pare exclus în ceea ce privește bugetul militar. Ar putea fi acesta momentul potrivit pentru ca Occidentul să lovească și mai tare portofelul Kremlinului? „ Este timpul să sângerăm încet economia rusă , a argumentat un fost consilier al băncii ruse, Alexandra Prokopenko, într-un interviu recent  acordat presei germane Der Spiegel. În loc să închidem accesul Occidentului la banii ruși , recomandă ea, am putea, dimpotrivă, să încercăm să stimulăm ieșirea capitalului din Rusia , încurajând atât exodul de creiere, cât și capitalul.

Cert este că, potrivit lui Michel Fouquin și alți observatori, Rusia, „ cu toate slăbiciunile pe care ni le putem imagina, va fi capabilă să supraviețuiască". Ajutorul occidental pentru Ucraina, care tocmai a fost prelungit cu votul de sâmbătă în Congres, va fi mai decisiv în rezultatul conflictului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră