Zelensky ar trebui să fie mai deschis cu privire la adevărurile dure de pe câmpul de luptă din Ucraina, spune un diplomat american

28 Mar 2024
Zelensky ar trebui să fie mai deschis cu privire la adevărurile dure de pe câmpul de luptă din Ucraina, spune un diplomat american

„Uneori, guvernul ucrainean poate rezista tipului de libertate de informare care este normal pentru noi”, a spus James Rubin, de la Departamentul de Stat scrie Politico

Un diplomat american de rang înalt responsabil cu combaterea dezinformării spune că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să fie mai deschis să dezvăluie informații despre starea războiului din Ucraina.

Sfatul vine pe măsură ce luptele se intensifică pe fondul câștigurilor rusești în domenii cheie și a scăderii atenției internaționale asupra conflictului.

James Rubin conduce Centrul de implicare globală al Departamentului de Stat al SUA, care evidențiază eforturile de propagandă și dezinformare ale statelor ostile și ale altor actori care vizează America și aliații săi din întreaga lume. „Uneori guvernul ucrainean poate rezista genului de libertate de informare care este normal pentru noi." a spus Rubin în podcastul Power Play de la POLITICO

„În unele zile, reporterii de război raportează lucruri care nu sunt neapărat în interesul lui Volodymyr Zelensky”, a continuat el. „Dar într-o democrație în care sperăm și vedem din ce în ce mai mult Ucraina devenind... ei pot înțelege că faptul că reporterii de război acoperă războiul, chiar dacă ocazional sunt vești proaste, este o viață mult mai bună decât mediul controlat pe care Rusia l-a impus tuturor oamenilor săi. .”

În timp ce jurnaliștii ucraineni și occidentali au făcut presiuni pentru un acces mai mare în primele linii, autoritățile de la Kiev au limitat reportajele din zonele sensibile ale conflictului și au negat ca ar exista un rol mai puternic pentru radiodifuziunea de stat, pe motiv că restricțiile servesc la înăbușirea campaniilor rusești de dezinformare.

Rubin, totuși, a sugerat că un acces mai bun ar întări cazul urgent al Ucrainei pentru mai mult ajutor din partea aliaților săi. El a adăugat că, deși țara „se mișcă în direcția corectă”, nu este încă „o democrație cu drepturi depline” – cu unele consecințe negative pentru fluxul de informații.

Rubin, un fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a consiliat-o pe diplomatul de vârf Madeleine Albright în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 1990 și l-a consiliat, de asemenea, pe actualul președinte Joe Biden cu privire la politica externă în timpul petrecut în Senat.

Pe Power Play, Rubin a discutat, de asemenea, despre eforturile comune ale SUA și ale aliaților săi pentru a combate utilizarea inteligenței artificiale de către adversari în încercările de a răspândi știri false. Cercetătorii în domeniul securității cred că o operațiune de dezinformare cu sediul în Rusia, de exemplu, ar fi putut contribui la generarea de conspirații pe rețelele sociale despre sănătatea Prințesei de Wales în Marea Britanie, înainte ca aceasta să-și dezvăluie diagnosticul de cancer.

Întrebat despre rolul inteligenței artificiale în lupta împotriva dezinformării, Rubin a răspuns: „Cred că ne confruntăm cu un război informațional, atât din tehnologia existentă, cât și supraalimentată de posibilitatea dezinformarii generate de AI. Singurul mod în care cred că putem face față acestui lucru este ca țările care cred în libertatea de informare, dar doresc și să împiedice Rusia și China să strice mediul informațional... să se unească într-o coaliție. 

„Am creat un cadru, un cadru diplomatic pentru a face asta, care i-a angajat pe britanici, canadieni, SUA să lucreze împreună pentru a încerca să combată provocarea existentă și să găsească o modalitate în mediul AI pentru a se asigura că există este etichetare, există watermarking, astfel încât oamenii să știe când este generat de AI sau nu este generat de AI”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră