Alcool, droguri, dezintoxicare... Matthew Perry, cel care a făcut pe toată lumea să râdă dar care a suferit în tăcere

29 Oct 2023
Alcool, droguri, dezintoxicare... Matthew Perry, cel care a făcut pe toată lumea să râdă dar care a suferit în tăcere

Interpretul lui Chandler Bing a fost găsit mort la casa sa din California sâmbătă, 28 octombrie, la vârsta de 54 de ani. O moarte subită la aproape un an până fără zi după publicarea memoriilor sale, în care a vorbit la fel de rar despre lupta sa împotriva alcoolului și drogurilor. n„Am trăit iadul”, a scris bărbatul care și-a dedicat munca „tuturor celor care suferă”, scrie TF1Info.

Niciodată să nu ai încredere într-un zâmbet. Cel al lui Matthew Perry ne-a indus în eroare de mai multe ori. Pe ecran, umorul lui a fost cea mai bună armă pentru a-l aduce la viață pe Chandler Bing. Un personaj al cărui nume simplu suna ca o invitație la valvă. Dar în viață, glumele lui nu puteau face nimic împotriva bolilor sale. „Ar trebui să fiu mort ”, a scris actorul american-canadian în autobiografia sa publicată anul trecut. O mărturie de o putere rară asupra dependențelor, mărturie pe cât de serioasă, pe atât de optimistă. La aproape un an până la o zi după lansarea cărții, vedeta din Friends a fost găsită mortt în casa sa din California, sâmbătă, 28 octombrie, la vârsta de 54 de ani. 

Cu umorul care l-a caracterizat pe el la fel ca și pe personajul care l-a făcut celebru, Matthew Perry a vorbit despre memoriile sale ca despre

un „mesaj de dincolo, dincolo de el” . Titlul lui? Prieteni, iubiri și marele lucru groaznic . O poreclă dată dependențelor care i-au mâncat viața de zi cu zi. De la alcool la droguri la medicamente. Lisa Kudrow vorbește despre „boală” în prefața lucrării. Interpreta lui Phoebe Bouffay din Friends explică că întrebarea care i s-a pus cel mai des în carieră nu o privea pe ea ci dorea să știe „ce face” prietenul ei. Ea mărturisește că nu a avut un răspuns mult timp.

Când ești dependent de droguri, e doar matematică, spune Matthew Perry pentru New York Times

Pe ecran, nimeni nu știa exact care era meseria lui Chandler Bing. În viață, nimeni nu a știut de multă vreme această luptă pe care Matthew Perry a preferat să o ducă „în secret” . Când își promovează cartea, el explică că în sfârșit vorbește pentru a-i putea ajuta pe alții. Nu întâmplător își dedică scrierile „tuturor celor care suferă” . „Știi cine ești ”, notează el. Cuvântul „durere” este, de asemenea, unul dintre cele mai folosite de-a lungul paginilor, cartea nu ascunde nimic din ceea ce se petrecea în culise. Cifrele sunt și mai grăitoare pentru a înțelege amploarea problemei. 

„Când ești dependent de droguri, este doar matematică ”, a remarcat el pentru New York Times . La 14 ani, cel care era atunci una dintre speranțele tenisului canadian a băut prima sticlă de vin. La 53 de ani, el estimează suma cheltuită pentru dezintoxicare la 9 milioane de dolari. Va face aproape cincisprezece cure de dezintoxicare in total, inclusiv una început in minutele următoare filmărilor nunții lui Chandler și Monica la sfarșitul sezonului 7 din Friends.

55 de tablete Vicodin și un litru de vodcă pe zi

În unele zile, Matthew Perry înghite până la 55 de pastile de Vicodin, un opiaceu mai puternic decât codeina pe care a luat-o pentru prima dată în 1997, după un accident de jet ski. Când bea vodcă, este un litru zilnic sau nimic. Mai folosește cocaină, metadonă, Xanax și OxyContin. Dar niciodată heroină, singura interdicție pe care și-o impune pe tărâmul drogurilor. „Puteți urmări traiectoria dependenței mele măsurându-mi greutatea de la un sezon la altul ”, scrie el despre Friends. În zece ani, a trecut de la 58 la 102 de kilograme. "Când m-am îngrășat, este alcool. Când sunt slab, sunt pastile. Când am o barbă, sunt o mulțime de pastile",explică elSingurul sezon în care a jucat sobru - al 9-lea - i-a adus o nominalizare la Emmy. Avea să mărturisească ani mai târziu că a uitat trei sezoane întregi.

Matthew Perry a învățat să se joace cu doctorii, consultând câte opt pentru a obține rețetele necesare. Corpul lui a fost supus la mare presiune de-a lungul anilor, cum ar fi în 2000, când a fost tratat pentru pancreatită. Își amintește ziua în care a apărut la dentist cu incisivii în buzunarul blugilor. „Da, toți au căzut” în timp ce mușcam dintr-o felie de unt de arahide. „Cred că cititorii vor fi surprinși să afle cât de dificil a fost uneori și cât de aproape am fost de moarte ”, a spus el pentru People despre autobiografia sa. În 2019, a suferit un colon perforat din cauza consumului excesiv de opiacee. El va petrece cinci luni în spital, inclusiv două săptămâni în comă conectat „la o mașină numită Ecmo, care îți respiră inima și plămânii”. Timp de nouă luni, a fost forțat să folosească o pungă de colostomie. Pe stomacul său, 14 cicatrici mărturisesc problemele sale de sănătate și sună „ca un memento să rămân treaz”.

În ziua în care inima i s-a oprit timp de cinci minute

În anul următor, inima i s-a oprit timp de cinci minute în timp ce a fost dus la un centru din Elveția pentru tratament. A fost din cauza unei injecții medicale cu propofol. „Mi s-a spus că un elvețian mare nu vrea ca tipul de la Friends să moară pe masa lui și mi-a făcut resuscitare tot timpul. Dacă nu aș fi fost pe Friends, s-ar fi oprit după trei minute. ? "Prietenii" mi-au salvat din nou viata?" , se întreabă el. O viață salvată, dar opt coaste rupte pentru actor, forțat să refuze apariția pe care urma să o facă în filmul dezastrului ecologic Don’t Look Up de la Netflix .

 „Am trecut prin iad”, a rezumat Matthew Perry în încheierea cărții sale. "M-am luptat din greu. Dar, în cele din urmă, admiterea înfrângerii a fost o victorie. Dependența, acest lucru mare, îngrozitor, este mult prea puternică pentru a o cuceri singuri. Dar împreună, zi de zi, o putem lăsa în urma noastră, pe pământ, ” a insistat el. Fiul unor părinți divorțați - un jurnalist care a devenit secretar de presă al premierului canadian Pierre Trudeau și actor - a înfruntat fiecare furtună înconjurat de familia sa. Surorile sale vitrege Emily, Maria și Madeline erau alături de el când a fost internat în spital în urmă cu patru ani. El însuși și-a transformat vila din Malibu într-un centru de detoxifiere pentru oamenii care suferă de dependență. Dar instituția și-a închis rapid porțile din cauza lipsei de finanțare.

Alte stiri din Film

Ultima oră