Alegerea actorului negru Denzel Washington pentru rolul lui Hannibal într-un film Netflix stârnește controverse rasiale în Tunisia: "Ne fură istoria"

12 Dec 2023
Alegerea actorului negru Denzel Washington pentru rolul lui Hannibal într-un film Netflix stârnește controverse rasiale în Tunisia: "Ne fură istoria"

Actorul de culoare Denzel Washington joacă rolul principal într-un film Netflix despre comandantul militar Hannibal care provenea din ceea ce este acum Tunisia. Acest casting scandalizează o parte din public iar ziarele și politicienii spun că alegerea actorului a creat „o eroare istorică”, scrie The Guardian.

Decizia de a-l atribui pe actorul de culoare Denzel Washington în rolul vechiului general cartaginez Hannibal într-un viitor film Netflix a stârnit o mică, dar aprinsă dezbatere în Tunisia, locul de naștere al generalului militar.

După o controversă similară cu privire la rasă și reprezentare în Egipt în legătură cu un documentar Netflix despre Cleopatra, în ziarele tunisiene, rețelele de socializare și chiar sălile parlamentului au avut loc discuții despre tonul pielii li.

Postul de știri tunisian de limbă franceză La Presse a publicat un articol în care spunea că acest casting a creat „o eroare istorică”, în timp ce pe rețelele de socializare, unii utilizatori au acuzat Netflix că promovează „cultura woke”. O petiție online semnată de 1.300 de persoane a îndemnat Netflix să „își anuleze pseudo-documentarul” și a cerut ministerului culturii „să ia măsuri împotriva tentativei de a ne fura istoria”.

Hannibal, născut în Cartagina, lângă Tunisul modern, este considerat de mulți unul dintre cei mai mari lideri militari ai istoriei. În timpul războiului împotriva romanilor din 218 î.Hr., el și-a condus trupele și elefanții de război africani printr-o trecătoare înaltă din Alpi pentru a lovi Roma din nord. Timp de 15 ani, a devastat pământul și oamenii, dar nu a reușit niciodată să cucerească Roma și, în cele din urmă, a fost forțat să se întoarcă în nordul Africii .

Culoarea pielii lui Hannibal nu este cunoscută. Istoricii lumii antice mediteraneene sunt în mare măsură de acord că el era de origine feniciană – o regiune care cuprinde Libanul modern și Siria – deși a trăit într-o perioadă de mari imperii și amestecuri.

Problema rasei a fost adusă în prim-plan în Tunisia recent de fluxul de migranți subsaharieni în țară. Președintele Kais Saied a fost acuzat că și-a făcut un „inamic imaginar” în februarie, când a susținut , fără dovezi, că migranții fac parte dintr-o campanie mai amplă de a face din Tunisia majoritară arabă „pur africană”.

După anunțul Netflix ca rolul lui Hannibal a fost atribuit lui Denzel Washington, deputatul tunisian Yassine Mami l-a interogat în parlament pe ministrul Culturii, Hayet Ketat Guermazi. 

„Ministerul ar trebui să ia o poziție cu privire la acest subiect”, a spus Mami, care este și președintele comisiei pentru turism, cultură și servicii. „Este vorba de apărarea identității tunisiene și de ascultarea reacțiilor societății civile”, a spus el.

Guermazi, vorbind în cadrul adunării, a spus că ministerul ei s-a concentrat în schimb pe negocieri cu Netflix pentru a filma unele secvențe ale filmului în Tunisia.

„Este ficțiune; este dreptul lor. Hannibal este o figură istorică, chiar dacă suntem cu toții mândri că este tunisian... Ce am putea face?” spuse Guermazi. „Ceea ce contează pentru mine este că filmează chiar și o singură secvență în Tunisia și o menționează. Ne dorim ca Tunisia să redevină o platformă pentru filmele străine.”

La începutul acestui an, Netflix a distribuit-o pe Adele James în rolul Cleopatrei, ceea ce a determinat ministerul egiptean al antichităților să publice o declarație în care declara că liderul faraonic avea „piele albă și caracteristici elene”.

Netflix și Denzel Washington, care a jucat anterior activistul american pentru drepturile civile Malcolm X și pe Scottish Macbeth al lui Shakespeare, nu au comentat.

Alte stiri din Film

Ultima oră