Anthony Hopkins: Nu mai există libertate de exprimare și asta amintește de nazism și de Uniunea Sovietică

03 Ian 2024
Anthony Hopkins: Nu mai există libertate de exprimare și asta amintește de nazism și de Uniunea Sovietică

Actorul britanic  Anthony Hopkins rupe mantia corectitudinii politice care domnește în showbiz: "Dictatura teribilă a gândirii 'corecte'. Nu mai există libertate de exprimare și asta amintește de nazism și de Uniunea Sovietică", spune actorul într-un interviu pentru La Repubblica citat de Il Giornale

"Trăim în cultura noului fascism, a "cancel culture". Nu mai există libertate de exprimare". Anthony Hopkins descrie timpul nostru cu cuvinte brute și foarte lucide, fără a face concesii tendinței progresiste de a ascunde - dacă nu chiar de a trece sub tăcere - orice gând în contracurent. În sfârșit un actor care nu spune banalități. Revenind în cinematografe cu One Life , povestea brokerului londonez Nicholas Winton, care în 1938 a salvat 669 de copii, aproape toți evrei, făcându-i să fugă din Praga înainte de sosirea nemților, popularul regizor britanic a acordat un interviu pentru Repubblica în care a fost puternic a condamnat așa-numita Cancel Culture și consecințele ei înfricoșătoare.

Actorul în vârstă de 83 de ani vorbește în La Repubblica despre viața sa actuală, profesia sa de actor, rolul din „The Father”, care i-a permis să câștige un Oscar, precum și rolul lui Hannibal Lecter, pentru care câștigase deja statueta acum treizeci de ani

Astăzi - a spus Hopkins - "dacă spui ceva, ești anulat. Oamenii trăiesc cu frică. Și asta amintește de Germania nazistă, amintește de Uniunea Sovietică și de Stalin, de macartismul american. Dictatura gândirii „corecte" este teribilă". O poziție demnă de aplauze, deși rară de la un mare actor de pe scena internațională. Până acum, de fapt, panorama showbiz-ului este aproape în totalitate aliniată cu aceeași ideologie contestată de Sir Anthony, așa cum se vede din pozițiile corecte din punct de vedere politic din care vedetele de la Hollywood (și uneori chiar și cele mai puțin celebre) sunt adesea purtătoare

Potrivit lui Hopkins, filmul în care a fost recent protagonist ar trebui în schimb să răspândească un mesaj diferit: „ Dacă nu ascultăm cealaltă parte a poveștii, suntem condamnați pentru totdeauna ”. Reflectând în continuare la prezent, actorul britanic în vârstă de 83 de ani și-a exprimat apoi o altă considerație. „ Trăim într-o societate virtuoasă, într-o lume virtuoasă. Virtutea de a avea dreptate, de a avea o ideologie , de a fi pus un anumit guvern la putere. Oamenii care se mențin la acest standard spun: „Tu te înșeli, eu am dreptate”. Ei bine, acea virtute este ucigașul. Uită-te doar la ororile din ultima sută de ani. Milioane de ruși masacrați de Hitler, Mao Zedong și drumul către marea utopie, o baie de sânge"

Sir Antony a mai spus că era atât de puternic la 83 de ani din cauza „ unei anumite forme de autotortură pe care am suferit-o cu mulți ani în urmă”. În acest sens, actorul a spus: „ Nu știam mare lucru și credeam că știu totul. Într-o zi m-am apropiat de moarte și m-am schimbat, brusc am dat valoare vieții mele. Și în ultimii 50 de ani am încercat să mă concentrez pentru a profita la maximum de fiecare moment al vieții” 

În sfârșit, o încurajare pentru tineri: „Oamenii îmi pun întrebări serioase despre actorie; nu, nu este important. Este doar divertisment decent și e posibil să transmită ceva mesaj. A trăi este important, a râde, a respecta animalele, copiii, orice formă a vieții. Nimeni dintre noi nu știe ce este dincolo de viață, atât ateul cât și religiosul.Dar aș miza mai degrabă pe ideea spirituală că poate există ceva, dincolo de această iluzie ciudată pe care o numim viață. La fel ca Socrate, știm că nu știm nimic și ca trebuie să ne bucurăm de totul. Dacă există ceva după această viață, va fi minunat, dacă nu, așa să fie .”

La Repubblica, în mod legitim, s-a hotărât să puna titlul interviului în acest sens ("Este minunat să faci oamenii să râdă de chestia asta ridicolă numită viață ") și – cine știe de ce – nu despre declarațiile mult mai semnificative ale actorului împotriva culturii anulate și a dictaturii gândirii unice.

Alte stiri din Film

Ultima oră