Premieră medicală la Tg. Mureş: Transplant de cord unui pacient cu implant de reglare a debiatului cardiac

11 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră medicală la Tg. Mureş: Transplant de cord unui pacient cu implant de reglare a debiatului cardiac


Intervenția de la IUBCvT Târgu Mureș este o premieră națională, deoarece comparativ cu alte intervenţii de transplant, de această dată cordul a fost transplantat unui pacient român, care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inimă artificială.

Dificultatea acestei intervenţii a constat în extragerea cordului pacientului, care avea implantat acest dispozitiv de reglare a debitului cardiac.

Intervenţia chirurgicală a decurs normal, a anunţat conf.dr. Horațiu Suciu.
„La scurt timp după ce am realizat primul transplant cardiac de anul acesta, ne bucurăm să vă informăm că am reușit să efectuăm încă o intervenție, de această dată o intervenție mai specială, pentru un pacient mai special al nostru, un vechi pacient pe care îl avem în evidență de peste un an de zile, un pacient la care, în urmă cu un an, s-a implantat un dispozitiv de asistare mecanică a circulației, așa-numita inimă artificială. Acest dispozitiv a fost foarte bine tolerat, dar el era menit doar să asigure supraviețuirea pacientului până la momentul în care era disponibilă o inimă pentru el. Fiind un pacient tânăr, de 46 de ani, transplantul este singura metodă prin care putea fi vindecat. Ne bucurăm că am primit un cord foarte bun de la un donator în vârstă de 27 de ani din Timișoara. În cursul nopții o echipă de specialiști din clinica noastră, condusă de dr. Cosmin Opriș a prelevat cordul de la Timișoara, cordul a venit pe cale aeriană, în jurul orei 10,00 a ajuns în Târgu Mureș. A fost o intervenție mai dificilă, fiind vorba de o reintervenție, un pacient operat pe cord deschis în urmă cu un an. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost un pic mai dificile, dar cordul se comportă foarte bine și pentru acest moment suntem mulțumiți de rezultat”, a explicat conf. dr. Suciu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră