Un caz rar de ciuma bubonică confirmat in Statele Unite

14 Feb 2024
Un caz rar de ciuma bubonică confirmat in Statele Unite

Un caz rar la om de ciuma bubonică a fost identificat recent in Statele Unite, in Oregon, potrivit autoritatilor locale de sanatate, scrie Le Figaro.

Această boală, care a provocat Moartea Neagră, o pandemie care a ucis cel puțin o treime din populația Europei în Evul Mediu, este rară în țările dezvoltate și poate fi acum tratată, dar rămâne potențial periculoasă.

Pacientul locuiește în comitatul Deschutes, în nord-vestul Statelor Unite. În prezent este în curs de tratament și probabil a fost infectat de pisica lui. „Toate contactele apropiate ale rezidentului și ale animalului lor de companie au fost contactați și au primit medicamente pentru a preveni îmbolnăvirea”, a declarat dr. Richard Fawcett, ofițer de sănătate din județul Deschutes, în anunțarea cazului săptămâna trecută.

Șapte cazuri în fiecare an în Statele Unite

Potrivit autorităților, simptomele de ciumă la oameni apar până la opt zile după expunerea la un animal bolnav sau un purice. Simptomele pot include febră, greață, slăbiciune, frisoane și dureri musculare. Dacă nu este diagnosticată la timp, ciuma bubonică poate evolua spre ciuma septicemică - o infecție a fluxului sanguin - sau ciuma pneumonică, care afectează plămânii. Aceste două boli sunt mult mai grave.

„Din fericire, acest caz a fost identificat și tratat în stadiile incipiente ale bolii, ceea ce prezintă un risc redus pentru comunitate ”, au asigurat autoritățile într-un comunicat de presă. „Nu au apărut alte cazuri de ciumă în timpul anchetei ”, au spus ei. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, principala agenție federală de sănătate, în Statele Unite se înregistrează în medie șapte cazuri de ciumă la oameni în fiecare an. În Oregon, ultimul caz raportat de ciuma bubonică datează din 2015, potrivit administrației sanitare a acestui stat de peste 4,2 milioane de locuitori.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră