Oamenii de știință chinezi „au creat” o tulpină de coronavirus mutantă care atacă creierul

17 Ian 2024
Oamenii de știință chinezi „au creat” o tulpină de coronavirus mutantă care atacă creierul

Oamenii de știință chinezi „au creat” o tulpină de coronavirus mutantă care atacă creierul și care are o rată de ucidere de 100% la șoareci.  Există un „risc ca acesta să se răspândească asupra oamenilor”, spun cercetatorii, scrie DailyMail

Oamenii de știință chinezi au facut experimente cu o tulpină mutantă  de coronavirus  care este 100% letală la șoareci – în ciuda temerilor că astfel de cercetări ar putea declanșa o nouă pandemie.

Oamenii de știință din Beijing – care au legături cu armata chineză – au clonat un virus asemănător Covidul găsit în pangolini , cunoscut sub numele de GX_P2V, și l-au folosit pentru a infecta șoarecii.

Șoarecii au fost „umanizați”, adică au fost proiectați pentru a exprima o proteină găsită la oameni, cu scopul de a evalua modul în care virusul ar putea reacționa la oameni.

Fiecare rozătoare care a fost infectată cu agentul patogen a murit în opt zile, lucru pe care cercetătorii l-au descris ca fiind „surprinzător” de rapid.

Echipa a fost, de asemenea, surprinsă să găsească niveluri ridicate de încărcătură virală în creierul și ochii șoarecilor - sugerând că virusul, în ciuda faptului că este legat de Covid, se înmulțește și se răspândește prin corp într-un mod unic.

Scriind într-o lucrare științifică care nu a fost încă publicată, ei au avertizat că descoperirea „subliniază un risc de propagare a GX_P2V în oameni”.

Profesorul Francois Balloux, expert în boli infecțioase cu sediul la University College London, a scris pe Twitter (X): „Este un studiu teribil, total inutil din punct de vedere științific. 

„Nu văd nimic de interes vag care ar putea fi învățat din infectarea cu forța a unei rase ciudate de șoareci umanizați cu un virus aleatoriu. În schimb, am putut vedea cum ar putea merge prost astfel de lucruri...'

Profesorul Richard Ebright, chimist la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, a declarat că este de acord cu evaluarea profesorului Balloux.

„Preprintul nu specifică nivelul de biosecuritate și precauțiile de biosecuritate utilizate pentru cercetare." a spus el 

„Lipsa acestor informații ridică posibilitatea îngrijorătoare ca o parte sau toată această cercetare, cum ar fi cercetarea din Wuhan în 2016-2019, care probabil a provocat pandemia de Covid-19, să fi fost efectuată în mod imprudent fără limitarea și practicile minime de biosecuritate esențiale pentru cercetarea cu un potențial patogeni pandemic.

Potrivit studiului, realizat de  Universitatea de Tehnologie Chimică din Beijing virusul a fost descoperit în 2017 înainte de focarul de Covid. 

A fost descoperit în Malaezia la pangolini - mamifere solzoase care sunt cunoscute adăpostitoare de coronavirusuri și s-a speculat puternic că ar fi gazda intermediară care a transmis Covid de la lilieci la oameni.

Cercetătorii  au clonat virusul și au stocat mai multe copii în laboratorul de la Beijing, unde a continuat să evolueze.

Nu este clar când a fost efectuat noul studiu. Dar cercetătorii au spus că este posibil ca virusul să fi suferit o „mutație care sporește virulența”, ceea ce l-a făcut mai mortal.

Pentru noua cercetare, opt șoareci au fost infectați cu virusul, opt au fost infectați cu un virus inactivat și opt au fost utilizați ca grup de control.

Toți șoarecii infectați cu virusul au murit. Ei au cedat infecției între șapte și opt zile după ce au fost infectați.

Simptomele au inclus albirea completă a ochilor, pierderea rapidă în greutate și oboseala.

Cercetătorii au descoperit „cantități semnificative” de virus în creierul rozătoarelor, plămâni, nas, ochi și trachee.

În ziua a șasea, încărcătura virală „scăzuse semnificativ” în plămâni, dar creierul animalelor s-a micșorat și existau niveluri de virus „excepțional de ridicate” în creierul lor.

Rezultatele sugerează că virusul infectează prin sistemul respirator și apoi migrează către creier - spre deosebire de Covid, care provoacă infecții pulmonare mai mici și pneumonie în cazuri severe. Cu toate acestea, au existat exemple de Covid care a fost găsit în țesutul cerebral al pacienților grav bolnavi.

„Infecția severă a creierului în etapele ulterioare ale infecției poate fi cauza cheie a morții la acești șoareci”, au spus cercetătorii.

Ei au concluzionat: „Acesta este primul raport care arată că un coronavirus pangolin legat de SARS-CoV-2 poate provoca o mortalitate de 100% la șoarecii hACE2, sugerând un risc ca GX_P2V să se răspândească în oameni”.

Cu toate acestea, tulpina originală de Covid a ucis 100% la șoareci în unele studii, ceea ce înseamnă că noile rezultate ar putea să nu fie direct aplicabile oamenilor.

Dr. Gennadi Glinsky, un profesor de medicină pensionat la Stanford, a declarat pe rețelele de socializare: „Această nebunie trebuie oprită înainte ca [să fie] prea târziu”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră