Drona care prinde ţânţarii şi previne malaria, febra dengue şi chikunguya

13 Iul 2015
Drona care prinde ţânţarii şi previne malaria, febra dengue şi chikunguya
Cercetătorii societăţii Microsoft au anunţat că au în proiect crearea unei  drone capabile să prindă ţânţarii. Această invenţie reprezintă o soluţie de prevenire a unor eventuale epidemii. « Proiectul Premonition » este de utilitate publică, de luptă contra epidemiilor transmise de ţânţari: paludism, febra dengue sau chikungunya. Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) confirmă că acest proiect este unul de sănătate publică. Potrivit OMS, în 2013, paludismul a provocat 584.000 de decese; din cauza febrei dengue 500.000 de pacienţi sunt spitalizaţi în fiecare an; din 2005, s-au înregistrat 1,9 milioane de cazuri de chikungunya. Drona va fi concepută ca o adevărată capcană pentru ţânţari, pe care îi atrage şi îi capturează. Este o dronă « inteligentă », capabilă de a face diferenţa între un ţânţar şi alt animal. Cercetătorii de la Microsoft spun că drona va putea să zboare până în zone greu accesibile.

 Anticiparea epidemiilor

Odată capturaţi, ţânţarii vor fi folosiţi ca « bază de date » pentru cercetători : eşantioane organice şi de sânge vor fi prelevate şi apoi analizate, cu scopul de a anticipa eventuale focare epidemice şi prevenirea acestora. Deocamdată, « Project Premonition »este în curs de realizare, cercetătorii americani estimând că el va fi finalizat în următorii cinci ani.

 Paludismul, febra dengue, chikungunya

Malaria (paludism, febră tropicală) este o boală infecţioasă, provocată de un parazit microscopic, transmis omului prin înţepătura ţânţarului-femelă Anopheles. După 7-15 zile de la înţepătura ţânţarului infectat, bolnavul  prezintă febră, dureri de cap, musculare, abdominale, frisoane, vărsături. Dacă bolnavul nu beneficiază de tratament, starea lui se poate agrava prin inflamarea ficatului, a splinei etc., existând riscul major de deces. 

 Febra Dengue este o infecţie virală provocată virusul dengue transmis de femelele ţânţarilor Aedes aegypti şi Aedes albopictus. Febra dengue poate fi letală, mai ales în cazul copiilor. Nu există un tratament specific pentru febra dengue, dar depistarea bolii în faze incipiente şi accesul la tratamente eficiente permit diminuarea riscului de deces sub 1%.. În premieră, în 2010, această infecţie virală a fost confirmată în Franţa şi Croaţia. De atunci, febra Dengue a fost depistată în multe ţări europene

Această infecţie poate evolua cu complicaţii cu potenţial letală. Febra Dengue are debut brusc cu : febră (40 de grade Celsius), dureri severe de cap, în spatele orbitelor, musculare, articulare, inflamarea ganglionilor, stări de greaţă şi de vomă, pete roşii pe piele. Această boală virală se particularizează prin dureri severe ale oaselor, bolnavul are senzaţi că i se rup oasele, de unde şi numele  atribuit de « boala oaselor rupte ».În faza critică, febra dengue se manifestă prin hemoragii interne, acumulare de lichid în zona pieptului şi a abdomenului, vomă cu sânge, sângerări gingivale etc.

 Infecţia chikungunya este o boală virală transmisă omului de o specie de ţânţari. Virusul este transmis atunci când omul este înţepat de ţânţarul femelă infectat. Această infecţie virală debutează brusc cu febră, cu dureri musculare, de cap, stare de oboseală, de vomă şi greaţă, erupţie pe trunchi, palme, faţă, tălpi.  În unele cazuri, infecţia poate fi depăşită fără complicaţii. Totuşi, sunt cazuri în care durerile articulare nu cedează luni şi chiar ani, putând fi invalidante. Infecţia chikungunya poate fi fatală în cazul vârstnicilor, persoanelor cu sistemul imun deteriorat sau suferinde de boli cronice. În prezent, nu există un tratament contra acestei infecţii. Tratamentul administrat are ca scop atenuarea simptomelor. 

În anul 2007, această infecţie a fost confirmată pentru prima dată în Europa, în nord-estul Italiei.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră