Somnul insuficient crește riscul dezvoltării astmului. 5 reguli de aur pentru un somn de calitate

04 Apr 0202
Somnul insuficient crește riscul dezvoltării astmului. 5 reguli de aur pentru un somn de calitate

Calitatea proastă și cantitatea insuficientă a somnului vă pot expune unui risc mai mare de a dezvolta astm, potrivit unui nou studiu. Cercetările anterioare au arătat deja că astmul tinde să ducă la probleme de somn, dar cercetătorii au vrut să știe dacă asocierea a funcționat invers - adică dacă modul în care se doarme a afectat probabilitatea lor de a dezvolta astm, a spus studiul, care a publicat luni în jurnalul BMJ Open Respiratory Research, conform CNN.

„Întotdeauna am știut că există o anumită asociere între astm și somn, dar cea mai mare parte a muncii s-a făcut în jurul prezenței apneei obstructive de somn”, a spus medicul alergolog pediatru Dr. Amal Assa'ad, director asociat al Diviziei de Alergie și Imunologie la Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati. Ea nu a fost implicată în ultimul studiu. Pentru a investiga, cercetătorii s-au uitat la datele unei cohorte din 2006 până în 2010 cu peste 450.000 de persoane din Marea Britanie din cadrul Biobank, o bază de date biomedicală mare și o resursă de cercetare care urmărește rezidenții pe termen lung. Persoanele studiate aveau vârste cuprinse între 38 și 73 de ani, se arată în raport.

La o simplă examinare pe durata a 10 ani, aproape 18.000 de oameni din cercetare au fost diagnosticați cu astm bronșic, potrivit studiului. Analiza datelor a arătat că persoanele cu predispoziție genetică și obiceiuri proaste de somn au de două ori mai multe șanse de a dezvolta astm bronșic decât persoanele dintr-un grup cu risc scăzut.

De obicei, a avea o predispoziție genetică vă pune la un risc cu 25% până la 30% mai mare de a dezvolta astm, a spus dr. Juanita Mora, alergolog/imunolog din Chicago și purtător de cuvânt național al Asociației Americane de Plămân. Ea nu a fost implicată în cercetare. Există o veste bună: s-a dovedit că modelele de somn sănătoase sunt asociate cu un risc mai scăzut de astm, indiferent de susceptibilitatea genetică, arată studiul.

Persoanele cu gene cu risc ridicat și modele bune de somn au avut un risc ușor mai mic de a dezvolta astm bronșic decât persoanele care au avut un risc genetic scăzut și modele de somn proaste, au adăugat autorii. Prin monitorizarea și tratarea condițiilor de somn, profesioniștii din domeniul sănătății ar putea, de asemenea, să atenueze dezvoltarea astmului, au scris autorii studiului. Dacă trăsăturile de somn ar fi îmbunătățite, 19% dintre cazurile de astm ar putea fi prevenite, potrivit cercetării.

Această constatare indică, de asemenea, o nevoie mai mare ca medicii și asistentele să discute cu pacienții lor cu astm bronșic despre obiceiurile lor de somn pentru a vedea dacă comportamentul lor agravează simptomele, a adăugat Mora. Cheia pentru înțelegerea acestui studiu este înțelegerea interacțiunii dintre genetică și comportament, a spus Assa'ad.

Cercetătorii au analizat toate micile modificări ale ADN-ului care pot expune pe cineva un risc mai mare de a dezvolta astm, a adăugat ea. Acei markeri și riscul din genetică devin ceea ce se numește scorul de risc poligenic al unei persoane. Dar majoritatea oamenilor nu își cunosc scorul genetic pentru cât de susceptibili sunt la astm bronșic și în schimb sunt conștienți doar de cât de severe sunt simptomele lor, a spus Assa'ad.

Ceea ce pot face oamenii este să-și urmărească factorii declanșatori și exacerbați – dintre care somnul pare să fie unul dintre mulți – pentru a obține un control optim asupra astmului lor, a spus Mora.

Rezultatele pot sublinia importanța unei bune igiene a somnului pentru toată lumea, indiferent de genetica astmului, a adăugat ea. Inflamația poate fi în spatele motivului pentru care somnul este atât de important pentru gestionarea sau prevenirea astmului, potrivit studiului. Astmul este, în general, considerat o boală inflamatorie cronică, arată studiul. Cercetările anterioare au arătat că problemele legate de durata somnului și insomnia sunt asociate cu inflamația cronică.

Tulburările de somn sunt, de asemenea, asociate cu activarea cronică a răspunsului la stres, dintre care părți sunt cheie în dezvoltarea astmului, arată studiul. Adulții au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

„Semnele unei calități slabe a somnului includ faptul că nu te simți odihnit chiar și după ce ai dormit suficient, te trezești în mod repetat în timpul nopții și te confrunți cu simptome de tulburări de somn (cum ar fi sforăitul),” a spus CDC. Acolo intră în joc igiena (sau obiceiurile) bune în somn.

CDC recomandă să te culci și să te trezești în același timp în mod constant, menținând dormitorul confortabil și întunecat și evitând contactul cu electronicele înainte de culcare. O cameră confortabilă înseamnă de obicei una rece - aproximativ 15 până la 20 de grade Celsius, conform unui articol CNN din 2021.

O rutină care să te pregătească pentru somn nu este doar pentru copiii care au nevoie de baie și de o perioadă de relaxare înainte de culcare. Renunțarea la activități familiare este o modalitate excelentă de a semnala creierului de toate vârstele că este timpul să se odihnească, a declarat pentru CNN la începutul acestui an expertul în somn pediatric Ariel Williamson, psiholog la Spitalul de Copii din Philadelphia.

De asemenea, ar trebui să evitați mesele mari, cofeina și alcoolul prea aproape de ora de culcare și să fiți activ în timpul zilei pentru un somn mai bun.Dacă niciuna dintre aceste modificări nu vă îmbunătățește somnul, ar putea fi timpul să consultați un medic, spun experții.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră