Centralele nucleare, ținta teroriștilor? O probă video alertează anchetatorii belgieni

24 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Centralele nucleare, ținta teroriștilor? O probă video alertează anchetatorii belgieni

În documentul găsit de poliția belgiană într-un laptop aruncat într-o pubelă aflată în apropierea aprtamentului teroristului, din suburbia Schaerbeek, este menționat numele Mohammed Bakkali.

Bakkali a fost arestat de autoritățile belgiene în noiembrie, anul trecut, scrie The Guardian. El locuia într-un apartament în Auvelais, regiunea Namur (sud), despre care se crede că a fost folosit ca ascunzătoare de teroriștii care au acționat la Paris.

Înainte de 13 noiembrie 2015, Bakkali închiriase alt apartament la Schaerbeek. Acolo ar fi fost fabricate centurile explozive ale teroriştilor kamikaze care au lovit capitala Franţei.

Un video descoperit la soţia lui Bakkali a declanşat un val de panică acum câteva săptămâni.

În imagini apărea un înalt responsabil din sectorul nuclear belgian, lăsând să se creadă că există o ameninţare de atentat după posibila răpire a acestui inginer de la Centrul de studii nucleare din Mol.

Reamintim că marți, după atentatele de la Bruxelles, o parte din personalul centralei nucleare Tihange din Belgia a fost evacuat. Mai mult, în apropiere de centralele nucleare din Belgia a fost "consolidat" sistemul de supraveghere şi au fost suplimentate măsurile de securitate.

"Centralele nucleare din Belgia, care se aflau deja sub o vigilență sporită, fac obiectul unor măsuri complementare. Am întărit vigilența deja sporită de la sfârșitul lui 2015", după atentatele de la Paris, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al AFCN (autoritatea de control nuclear), Sébastien Berg.

El a refuzat să intre în detalii, reamintind că armata a fost desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la aceste centrale în cadrul unui pachet de măsuri prevăzut a întări securitatea țării.

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, la Doel (nord) și Tihange (sud-est).

Citeşte şi:

TESTAMENTUL lăsat de Ibrahim el-Bakraoui, înainte de a se detona pe aeroportul din Bruxelles

Care este următoarea ŢINTĂ a ISIS? Ce a descoperit la Bruxelles serviciul secret MI5

Rănit la Bruxelles, supraviețuitor și al atentatelor de la Boston și Paris

Planurile ISIS, descoperite de hackerii Anonymous. Care sunt țintele vizate de teroriști

Le Monde: La metroul din Bruxelles au fost doi atacatori! Teroriștii apar pe camerele de supraveghere (VIDEO)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră