Cutremure puternice în Japonia, Indonezia și Vanuatu. Nouă morți, sute de răniți (VIDEO)

15 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Cutremure puternice în Japonia, Indonezia și Vanuatu. Nouă morți, sute de răniți (VIDEO)

Mai multe cutremure puternice, urmate de zeci de replici, au avut loc în sud-estul Japoniei, arhipelagul Vanuatu și Indonezia. Zeci de mii de oameni au fost evacuați, seismele provocând pagube importante, relatează agențiile internaționale.

În Jaonia, nouă oameni au murit şi peste 900 au fost răniţi, după cutremurul de 6,2 pe Richter. De asemenea, alte 44 de mii de persoane au fost evacuate. Au urmat 17 replici cu magnitudini între 6 şi 4,5 pe Richter, plus alte aproape 100 de replici mai mici. Cutremurul, care s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri, a durat 30 de secunde, seismul fiind de categoria 7, adică cea mai mare.

cutremure

De asemenea, pagubele au fost importante. Potrivit presei locale, o mare parte din zidul castelului Kumamoto, monument istoric, s-a prăbuşit, iar cel puţin 20 de locuinţe au fost distruse. Totodată, un tren de mare viteză a deraiat, dar, din fericire, garnitura se retrăgea în depou, aşa că nu erau pasageri la bord.

Cutremure în Indonezia și arhipelagul Vanuatu

În această dimineață, zonele estice ale Indoneziei au fost zguduite de un cutremur de 5.6 grade pe Richter. Nu a fost emisă avertizarea tsunami, anunță agenţia de presă Xinhua.

Seismul s-a produs la 134 kilometri adâncime, la ora locală 06:15 (ora 23:15 GMT a zilei de joi), epicentrul fiind situat la 215 kilometri la nord-est de Maluku Barat Daya.

Totodată, în arhipelagul Vanuatu a avut loc un cutremur de 6.6 grade pe Richter, la 101 kilometri nord-vest de oraşul Port-Olry, la 5:50 (ora Hong Kong; ora 21:50 GMT, joi), a anunţat U.S. Geological Survey (USGS).

Seismul s-a produs la 10 kilometri adâncime.

Alte stiri din Externe

Ultima oră