OMS: Aspartamul, un îndulcitor folosit în sucuri, este „posibil” cancerigen

14 Iul 2023
OMS: Aspartamul, un îndulcitor folosit în sucuri, este „posibil” cancerigen

Aspartamul, un îndulcitor controversat, este „posibil” cancerigen pentru oameni, a declarat vineri OMS, anunțând că sunt necesare studii suplimentare „pentru a clarifica în continuare situația”, scrie BFMTV

OMS consideră acum aspartamul, un îndulcitor artificial folosit în special în sucuri, ca fiind „posibil” cancerigen pentru oameni, dar doza zilnică considerată sigură rămâne neschimbată, a indicat agentia vineri.

„Nu sfătuim companiile să-și retragă produsele și nici nu sfătuim consumatorii să-și oprească complet consumul”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție, Sănătate și Dezvoltare la OMS, în timpul prezentării a două evaluări.

Sunt necesare studii suplimentare

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a evaluat pentru prima dată nivelul de pericol al aspartamului. La o întâlnire care a avut loc între 6 și 13 iunie, acești experți au concluzionat că îndulcitorul „ar fi posibil cancerigen pentru oameni” (grupa 2B a clasificării).

Decizia de a plasa aspartamul în acest grup a fost luată pe baza „indicațiilor limitate” pentru cancerul la om, în special pentru carcinomul hepatocelular, care este un tip de cancer la ficat, potrivit OMS.

De asemenea, au fost observate dovezi limitate pentru cancer la animalele de laborator. Potrivit dr. Branca, sunt necesare studii suplimentare „pentru a clarifica in continuare situatia”.

Nicio modificare a dozei zilnice recomandate

Comitetul mixt de experți în aditivi alimentari al OMS și FAO (Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură) s-a reunit în perioada 27 iunie - 6 iulie pentru a evalua riscurile asociate cu aspartamul.

Ea a concluzionat că datele evaluate nu au oferit motive suficiente pentru modificarea dozei zilnice acceptabile stabilite din 1981 la maximum 40 mg per kilogram de greutate corporală și, prin urmare, o persoană poate consuma aspartam „în siguranță” în limita acestei cantități zilnice.

Cu o cutie de băutură răcoritoare „ușoară” care conține 200 sau 300 mg din acest îndulcitor, un adult cu o greutate de 70 kg ar trebui să consume mai mult de 9 până la 14 cutii pe zi pentru a depăși doza zilnică acceptabilă, presupunând că nu există alt aport de aspartam din alte alimente.

Aspartamul este încorporat în băuturile cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi sucurile dietetice, mancarurile prefabricate, guma de mestecat, gelatina, înghețata și cerealele pentru micul dejun, precum și medicamentele, cum ar fi picăturile pentru tuse și alte produse precum pasta de dinți.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră