Procese celulare neașteptate după vaccinarea Covid, spune un studiu publicat in revista Nature

08 Dec 2023
Procese celulare neașteptate după vaccinarea Covid, spune un studiu publicat in revista Nature

Tehnologia vaccinurilor ARNm este încă destul de nouă. Cercetătorii au observat acum procese moleculare neașteptate în interiorul celulelor oamenilor după vaccinare conform unui studiu publicat în Nature, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung

A existat o mare îngrijorare în timpul pandemiei: ce se întâmplă dacă vaccinurile ARNm nu numai că introduc informații genetice în celulele care sunt folosite pentru a activa sistemul imunitar, ci și schimbă materialul genetic al celulelor în sine? Ce se întâmplă dacă ar fi inițiate procese moleculare care nu erau așteptate? Unii oameni au preferat să nu fie imunizați. Acum, un studiu publicat în „Nature” arată că o vaccinare ARNm poate avea efecte neprevăzute. Mai exact, aceasta implică un proces pe care oamenii de știință îl numesc „deplasarea cadrului ribozomal”.

Pentru a înțelege, trebuie să înțelegeți procesele moleculare pe care ARNm-ul vaccinului le declanșează în celule. Când ARNm intră în celule, anumite molecule specifice celulei, ribozomii, alunecă peste ele, citesc informațiile - întotdeauna trei acizi nucleici în același timp - și produc proteinele corespunzătoare. Ribozomii sunt fabricile din celule care produc o proteină sau peptidă pe baza informațiilor furnizate de ARNm. Procesul se numește traducere .

Traducerea e perturbată

În cazul vaccinurilor ARNm împotriva Covid, acestea produc proteinele de vârf ale virusului din modelul ARNm. Acestea sunt apoi transportate la suprafața celulei și prezentate acolo. Celulele sistemului imunitar recunosc aceste structuri străine, cunosc această componentă a virusului și apoi își construiesc o memorie imunitară. Dacă virusul real pătrunde ulterior în organism, apărările organismului sunt pregătite. Pentru ca translația să fie stimulată în primul rând, ARNm din vaccin trebuie să fie rezonabil de stabil. Nu poate fi pur și simplu descompus direct de organism. De aceea, producătorii trebuie să modifice elementele de bază - în cazul vaccinurilor Covid, de exemplu, este încorporat acidul ribunucleic N1-metilpseudouridina. Și, după cum au descoperit acum oamenii de știință conduși de Anne Willis de la Universitatea Engleză din Cambridge, această integrare poate duce la „deplasarea cadrului ribozomal” în timpul traducerii: N1-metilpseudouridina asigură că ribozomii nu citesc informațiile genetice în ritmul obișnuit de câte trei – procesul de lectură este ușor întârziat. Cercetătorii subliniază că acest lucru se întâmplă rar. Dar când se întâmplă, traducerea se oprește de obicei. În cazuri rare continuă, dar ribozomii nu produc proteinele dorite, ci mai degrabă altele care de fapt nu au nicio funcție.

Oamenii de știință britanici au folosit șoareci pentru a investiga dacă această citire incorectă a ARNm a avut vreo consecință negativă: ei au arătat de fapt un răspuns imun neintenționat. O astfel de reacție a avut loc, de asemenea, puțin peste medie la 21 de persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Biontech împotriva Covid. Subiecții de testat nu au avut simptome, dar oamenii de știință au reușit să identifice procese imunologice în probele lor de sânge care au fost direcționate împotriva proteinelor nedorite și nu împotriva proteinelor cu vârf. La 20 de subiecți de testare care au fost examinați după vaccinarea cu vaccinul vector Astra-Zeneca, răspunsul imun neintenționat a fost mai scăzut decât în ​​cazul vaccinului Biontech.

Oamenii de știință subliniază că nu au observat niciun efect dăunător. Într-un alt experiment, ei arată, de asemenea, că este posibil să se stabilizeze vaccinurile ARNm în așa fel încât ribozomii să nu facă erori de citire. Deci, ce înseamnă acest lucru pentru siguranța vaccinării? Procesul este, de asemenea, obișnuit în natură spune Marina Rodnina, biochimist și director al Departamentului de Biochimie Fizică de la Institutul Max Planck pentru Științe Multidisciplinare ale Naturii din Göttingen. Autorii studiului nu au cuantificat câte proteine ​​nedorite au fost create prin deplasarea cadrelor. „Astfel de produse pot apărea în celulă chiar și fără vaccinare, iar celula este bine echipată pentru a le elimina.” Având în vedere numărul mic de subiecți de testare, nu se poate concluziona că răspunsurile imune declanșate de proteinele produse incorect nu sunt relevante pentru un om sănătos.

Julian Schulze, medic principal în secția de boli infecțioase de la Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf, subliniază și el că și-ar dori cu siguranță să vadă analize imunologice mai aprofundate la persoanele vaccinate. „Datele disponibile sunt interesante, dar cu siguranță ar trebui să fie rapid confirmate și extinse prin studii suplimentare”, spune el. Cu toate acestea, efectul descris este „nu este periculos sau îngrijorător”. Cel mai probabil nu are nimic de-a face cu reacția generală de vaccinare sau cu efectele secundare ale vaccinurilor ARNm. Neva Caliskan, care conduce grupul de cercetare „Mecanisme de codare” de la Institutul Helmholtz pentru Cercetarea infecțiilor pe bază de ARN din Würzburg în Infecții”, mai subliniază că efectul observat trebuie cercetat mai detaliat. Proteinele nedorite ar fi probabil descompuse foarte repede. Cu toate acestea, producția lor ar putea duce, de asemenea, la producerea a mai puține dintre proteinele dorite efectiv. În cazuri extreme, acest lucru ar putea duce la un răspuns imun mai scăzut după vaccinare.

Există un acord între oamenii de știință că efectul este interesant și trebuie cercetat în continuare. Ei nu văd niciun risc pentru sănătate - și, prin urmare, nicio confirmare a rezervelor scepticilor la vaccinare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră