Proteză de şold: Recuperare în aproximativ două ore după intervenţia chirurgicală

29 Iul 2015
Proteză de şold: Recuperare în aproximativ două ore după intervenţia chirurgicală
După două ore de la operaţia de proteză totală de şold, pacientul se mişcă fără baston sau cârjă. Cum? Cu metoda daneză de recuperare rapidă după chirurgie (RRAC), promiţătoare şi probabil sursă de economii.  

„În urmă cu câţiva ani, după o proteză de şold, pacientul se ridica după zece zile, acum, după două ore, cu ajutorul metodei de recuperare. În poziţia verticală, pacientul este actorul principal al propriei lui vindecări, subliniază dr. Karem Slim, chirurg la CHU din Clermont-Ferrand, care aplică metoda din 2007.
 
 
Metoda recuperării rapide după o intervenţie chirurgicală, pusă la punct de medicul danez, dr. Henrik Kehlet, la sfârşitul anilor 1990, s-a extins în ţările din Peninsula Scandinaviei. Metoda constă în reducerea stresului care marchează intervenţia chirurgicală. Mai puţin agresat şi, deci, mai puţin imuno-deprimat, pacientul se simte mai bine, se reface mai rapid şi este mai protejat de complicaţii, susţine doctorul Slim, pentru AFP.

Anestezie uşoară

Potrivit protocolului metodei de recuperare rapidă, pacientul poate mânca până la şase ore şi să bea până la două ore înainte de operaţie. Anestezia este mai uşoară. Perfuziile şi sondele sunt evitate la maximum. Pacientul poate mânca la scurt timp după operaţie.

Intervenţia de înlocuire a articulaţiei şoldului cu un dispozitiv medical vizează restabilirii mişcării normale. Ea se reconadă în coxartroze, displazia şodolului, necroza aseptică de cap femural, fracturi sau luxaţii. În aceste cazuri, recuperarea debutează înainte de operaţie cu câteva săptămâni pentru a întări forţa musculară şi continuă postoperator, prin metoda clasică, bolnavul străduindu-se să meargă cu cadru sau cârjă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră