UE cumpără o "capacitate de fabricare a vaccinurilor" pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie

03 Iul 2023
UE cumpără o "capacitate de fabricare a vaccinurilor" pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie

Contractul asigură 325 de milioane de doze de vaccin pe an în caz de urgență, scrie Politico

Comisia Europeană a semnat un contract cu un grup de patru producători de vaccinuri pentru a rezerva capacitatea de fabricare a vaccinurilor în cazul unor viitoare focare de boală, a anunțat executivul UE .

Acordul a fost semnat cu gigantul farmaceutic american Pfizer, producătorii spanioli de vaccinuri HIPRA și CZ Vaccine și compania olandeză Bilthoven Biologicals. Acoperă suficientă capacitate pentru 325 de milioane de doze pe an, la un cost de 160 de milioane de euro pe an.

Contractul include o serie de tipuri diferite de vaccin: vaccinuri ARNm care au fost lansate pentru prima dată în timpul COVID-19, precum și injecții pe bază de vectori virali și proteine. Acordul este deschis când vine vorba de tipul de boli infecțioase împotriva cărora vaccinurile le protejează.

Uniunea Europeană dorește să demonstreze că a învățat lecțiile din ultima pandemie când COVID-19 a obligat țările să controleze răspândirea virusului prin restricții sociale dure. 

UE s-a trezit, de asemenea, într-o cursă cu SUA, Marea Britanie și alții pentru a asigura doze de la un număr limitat de producători de vaccinuri din cauza constrângerilor de aprovizionare. Acordul urmărește să evite o situație similară, urmărind o lansare rapidă a vaccinurilor într-o situație de urgență viitoare. 

În conformitate cu termenii contractului, UE rezervă și plătește capacitatea de producție de vaccinuri de la companiile farmaceutice, care promit să livreze un anumit număr de doze dacă dezvoltă un vaccin într-o situație de pandemie. De fapt, în vremuri normale blocul plătește pentru capacitatea de vaccin neutilizată pentru a avea o asigurare în caz de urgență. 

Aranjamentul a fost intermediat ca parte a programului EU FAB, gestionat de organismul de pregătire pentru pandemie al blocului, Autoritatea Europeană de Răspuns în Situații de Urgență în Sănătate. A fost lansat în aprilie 2021, când COVID-19 era încă considerată o urgență pandemică. Acesta este primul rezultat comercial al programului. 

UE are deja acorduri similare pentru rezervarea capacității pentru vaccinurile împotriva gripei aviare atât cu GlaxoSmithKline, cât și cu Seqirus. Boala infecțioasă, cunoscută și sub numele de gripă aviară, este considerată un candidat principal pentru următoarea pandemie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră