UE recomandă statelor membre să mențină certificatele Covid și să se alăture rețelei globale de certificate de sănătate digitale a OMS

30 Iun 2023
UE recomandă statelor membre să mențină certificatele Covid și să se alăture rețelei globale de certificate de sănătate digitale a OMS

Consiliul a adoptat astăzi o recomandare pentru a asigura tranziția fără probleme a sistemului de certificare COVID-19 la o rețea digitală globală de certificare a sănătății OMS, scrie siteul Consliului European

Recomandarea încurajează statele membre să se alăture dezvoltării ulterioare a Rețelei globale de certificare a sănătății digitale a OMS, să urmeze și să participe la acest proces. Până când vor fi conectate la această rețea și pentru perioada de până la sfârșitul anului, statele membre sunt încurajate să rămână conectate la structura UE pentru verificarea certificatelor Covid.

Rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS va încorpora tehnologia dezvoltată pentru certificatele digitale COVID ale UE.

Statele membre sunt încurajate să se conecteze la rețeaua globală de certificare digitală a sănătății înființată de OMS. Cu toate acestea, este la latitudinea statelor membre să decidă dacă și când vor face acest lucru.

Odată conectate la rețea, statele membre sunt încurajate să emită și să accepte certificate COVID-19 compatibile cu cerințele rețelei, în special în cazul unei urgențe de sănătate publică declarate de interes internațional.

Evoluția ulterioară a rețelei globale de certificare a sănătății digitale

Statele membre sunt încurajate să urmărească și să participe la dezvoltarea Rețelei globale de certificare a sănătății digitale a OMS, de exemplu, în vederea posibilei extinderi a acesteia la alte boli decât COVID-19 sau la alte utilizări în contextul sănătății.

Perioada de tranziție până la 31 decembrie 2023

Comisia va menține portalul UE până la sfârșitul anului. Statele membre sunt încurajate să rămână conectate la sistemul UE de verificare a certificatelor și să continue să emită certificate identice cu certificatul digital UE COVID chiar și după 30 iunie 2023.

Informații generale

Regulamentul UE privind certificatele digitale COVID va expira pe 30 iunie 2023.

În acest context, Comisia a prezentat, la 5 iunie 2023, o propunere de recomandare a Consiliului privind un certificat de sănătate digital global. Odată adoptată, recomandarea intră în vigoare în aceeași zi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră